A Bank of Canada (BoC) Neutrális Ráta Növekedésének Háttere

A Bank of Canada (BoC) legutóbbi döntése az irányadó kamatlábakkal kapcsolatban nem tartalmazott csökkentéseket, de fényt vetett arra, hogy merre haladhatnak az irányadó kamatlábak.

Miközben a Bank of Canada az éjszakai irányadó kamatlábat 5%-on tartotta, jelentős beavatkozást hajtott végre: növelte a nominális neutrális kamatlábat.

A neutrális ráta azt a pontot jelenti, ahol a központi bank monetáris politikája sem serkenti, sem pedig korlátozza a gazdaságot.

Ez a ráta gyakorlatilag a “Goldilocks” kamatlásként funkcionál, ahogy azt Sheila Block, a Kanadai Központi Politikai Alternatívák Kutatóintézetének közgazdásza és kutatótársa ismertette. Ez az a ráta, amelyen a gazdaság tovább növekedhet anélkül, hogy túlzott inflációt váltana ki.

Az újonnan becsült neutrális ráta 2,25%-ról 3,25%-ra esik, az előző 2%-ról 3%-ra terjedő tartományból, a központi bank legutóbbi jelentése szerint.

Bár a neutrális ráta nem pontos tudomány, és tartományként van bemutatva, ez kulcsfontosságú referencia a központi bank monetáris politikai döntéseihez, különösen a kanadai fogyasztók számára, különösen azok számára, akik adósságokat viselnek.

Block szerint a “központi bankok arra törekszenek, hogy megtalálják az optimális pontot, ahol a kamatlábuk beállításai sem váltanak ki recessziót, sem pedig felfújást.”

A neutrális ráta növekedése azt sugallja, hogy a Bank of Canada arra számít, hogy az irányadó kamatlábak a korábban vártnál magasabb szinten fognak stabilizálódni a csökkentés után. Azonban nem nyújt betekintést az ilyen csökkentések időzítésébe vagy ütemezésébe.

Block hangsúlyozza, hogy a neutrális ráta az a alsó határ, amelyre a bank szerint a kamatlábak csökkenhetnek. Ez a beállítás azt jelzi, hogy a bank szerint a kamatlábak nem érhetik el a korábban várt szinteket.

A Bank of Canada kormányzója, Tiff Macklem elmondta egy sajtótájékoztatón, hogy a neutrális kamatlábnak minimális hatása van a bank valós idejű megfontolásaira. Ez lényeges tényező az ő modelleikben, de nem befolyásolja jelentősen az azonnali monetáris politikai döntéseket.

Macklem elmagyarázta: “A neutrális ráta azt jelenti, hogy a politikai ráta hosszú távon stabilizálódna, feltéve, hogy az infláció eléri a célt, a kibocsátási rés bezárul, és nincsenek váratlan sokkhatások.”

Block megjegyzi, hogy a kanadaiak hozzászoktak az alacsony kamatlábakhoz a covid-19 pandémia előtt. Azonban a remények a pandémia előtti kamatláb-szintekre való visszatérésről régóta eltűntek.

A hosszú távú gazdasági környezet különböző tényezők hatására változik, például az emelkedő kormányadósság és a klímaváltozásból eredő befektetési igények miatt. Ezek a tényezők egy magasabb neutrális kamatlárat szükségessé tesznek.

Annak ellenére, hogy a neutrális ráta növekedett, a Bank of Canada prognózisa viszonylag optimista marad. Azonban sok piaci elemző magasabb rátára számít, figyelembe véve az inflációs tényezők gyorsulását.

A CIBC-nél Avery Shenfeld és Ali Jaffery előrejelzett egy neutrális ráta emelkedést a Bank of Canada részéről, és hasonló lépést várnak a jövőben az amerikai szövetségi tartalékoktól.

Azonban a pontos neutrális ráta előrejelzése több évvel előre kihívást jelent, és csak akkor válik világossá, ahogy a gazdaság közelebb kerül hozzá.

Shenfeld és Jaffery megjegyezték, hogy történelmileg a Kanada neutrális rátája alacsonyabb volt, mint az Egyesült Államoké, mivel a kanadaiak átlagosan több adósságot viselnek.

Összefoglalva, a Bank of Canada döntése a neutrális ráta emelésére azt jelzi, hogy az irányadó kamatlábak magasabb szinten való stabilizálódására számít a jövőben, amelyet az alakuló gazdasági körülmények és az inflációs nyomások befolyásolnak.